ΙΕΦΑΙ

Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική

Ελληνικά

19 Oκτωβρίου 2022 Συνέντευξη - Μιχάλης Κουτσιλιέρης: Η άσκηση είναι φάρμακο

«Η άσκηση είναι φάρμακο», σημειώνει παραθέτοντας τον Ιπποκράτη ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, μιλώντας στο TheCaller WEB TV στην εκπομπή Health Matters με την κ. Νεκταρία Καρακώστα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «χρειάζεται η κατάλληλη δόση άσκησης για να βοηθήσεις τους ανθρώπους. Αν υπερβείς τη δόση, έχεις παρενέργειες όπως και στο φάρμακο».

Και συνεχίζει: «Η άσκηση λειτουργεί όχι μόνο προληπτικά , αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. Είναι πλέον διαπιστωμένο και πιστοποιημένο ότι η άσκηση βοηθά σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, τα εγκεφαλικά, ακόμη και ο καρκίνος.

Μελέτες στη Σουηδία έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν έντονη φυσική δραστηριότητα είχαν 9 φορές λιγότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στα 80 και στα 90 τους χρόνια. Υπάρχει κατοχυρωμένη επιστημονική γνώση που δείχνει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι προς όφελος της υγείας μας».

Έλλειψη άσκησης

Δυστυχώς, επισημαίνει ο ειδικός, «η σημερινή ζωή μας έχει σπρώξει έξω από την κίνηση. Η άσκηση έχει μειωθεί σημαντικά και οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με έλλειψη άσκησης έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν στα επόμενα χρόνια. Η έλλειψη άσκησης είναι το κυριότερο πρόβλημα υγείας στον 21ο αιώνα».
«Με μικρή επένδυση στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στη φυσική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία έχουμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη στο σύστημα υγείας από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα και θα έχουμε λιγότερα συμβάντα», προσθέτει.

Εξατομίκευση και επίβλεψη

Ωστόσο ο κ. Κουτσιλιέρης τονίζει ότι  απαιτείται εξατομίκευση, «γιατί δεν είναι η ίδια άσκηση κατάλληλη για όλους.

Πρέπει να βρούμε για τον κάθε άνθρωπο τη δόση της άσκησης και το είδος της άσκησης που είναι κατάλληλο, ώστε να μην είναι στρεσογόνο και να μην επιβαρύνει τον οργανισμό. Στόχος στη θεραπευτική άσκηση είναι η αλλαγή του παθοφυσιολογικού μηχανισμού της νόσου.

Φέτος, η πολιτική ηγεσία προχωρά στη δημιουργία εξειδίκευσης που θα λέγεται θεραπευτική άσκηση, γιατί ο άνθρωπος που θα αναλάβει το πρωτόκολλο της θεραπευτικής άσκησης θα πρέπει να ξέρει κάτι παραπάνω από οποιονδήποτε επιστήμονα υγείας. Θα πρέπει να ξέρει τα φάρμακα και τη νόσο. Στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσει στην αναγνώριση της πίστωσης της θεραπευτικής άσκησης για συγκεκριμένα νοσήματα».

Κέντρο Υψηλής Κλινικής Προσομοίωσης

Ο Καθηγητής Κουτσιλιέρης, ο οποίος αναγνωρίστηκε το 2017 ως άριστος ακαδημαϊκός δάσκαλος από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης (ΙΤΕ) ήταν ο πρώτος που έφερε το Κέντρο Υψηλής Κλινικής Προσομοίωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εκεί οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε ηλεκτρονικά μανεκέν σε ιατρικές πράξεις. Αποκτούν εμπειρία με τη βοήθεια ενός δασκάλου και ενός  ηλεκτρονικού προγράμματος που υποδεικνύει τις λάθος κινήσεις σε διάφορες διαδικασίες.

Έτσι, αποκτούν σιγουριά και άνεση για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων πάνω στους πραγματικούς ασθενείς.

Τέλος, ο κ. Κουτσιλιέρης αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο εδώ και πάνω από 70 χρόνια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε φοιτητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε μεταδιδακτορικούς φοιτητές, επιβραβεύει την αριστεία, ενώ υλοποιεί και προγράμματα κινητικότητας φοιτητών.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: