ΙΕΦΑΙ

Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική

Ελληνικά

8 Ιουλίου 2020, ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ, Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Αναβάθμιση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Εξοπλισμού της Σχολής Επιστημών Υγείας - "Κέντρο Κλινικής Προσομοίωσης Υψηλής Πιστότητας"

Στις 8/7/2020, στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εγκαινιάστηκε το πρώτο "Κέντρο Κλινικής Προσομοίωσης Υψηλής Πιστότητας" στην Ελλάδα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας και Πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγητή Μιχάλη Κουτσιλιέρη.
Η εκπαίδευση με τη χρήση "κέντρων κλινικής προσομοίωσης υψηλής πιστότητας" στην προπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση συνιστά ένα κλάδο εξαιρετικής σημασίας στην εκμάθηση και άσκηση κλινικών δεξιοτήτων σε φοιτητές και ειδικευομένους, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρητική γνώση που έλαβαν από αμφιθεάτρου και μέσω των ασκήσεων επίλυσης κλινικών προβλημάτων σε ένα καλά ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον, χωρίς τους κινδύνους "του λάθους" ή "μιας λανθασμένης επιλογής/απόφασης" σε ένα κλινικό πρόβλημα, όπως αυτό ελλοχεύει στις πραγματικές συνθήκες.
Επίσης παρέχει την ευκαιρία της συνεχούς επανάληψης μιας κλινικής πράξης έως την τελειοποίηση της. Πλήθος εφαρμογών έχουν αποδείξει ότι οι φοιτητές και νέοι ιατροί έχουν καλύτερη προσαρμογή στην κλινική πραγματικότητα όταν προηγείται εκπαίδευση σε προσομοιωτή, ενώ ακόμα και οι ασθενείς είναι πιο πρόθυμοι να δεχθούν τις υπηρεσίες ενός νέου ιατρού ή φοιτητού, ο οποίος έχει προπαιδευτεί σε περιβάλλον προσομοίωσης. Έτσι η εκπαίδευση με κλινική προσομοίωση ενσωματώνεται ραγδαία στην ιατρική εκπαίδευση και μελλοντικά θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ιατρική εκπαίδευση.

 

Παρακολουθείστε το βίντεο με ένα σενάριο περιστατικού όπως παρουσιάστηκε κατά τα εγκαίνια του Κέντρου: 
 
https://www.youtube.com/watch?v=yKI6YFvmZjU&feature=share&fbclid=IwAR3RH2rJgVcH-gI9FPA-QOYzagTzsk_rrxRd0jH6R5gZWaS76Ji36IzUqkw