ΙΕΦΑΙ

Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική

Ελληνικά

18 Απριλίου 2020 - Ενημέρωση και Οδηγίες για Ασφαλή Άσκηση και Φυσική Δραστηριότητα κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Η πανδημία COVID-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του είδους μας, καλούμαστε να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας σε βαθμό που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η οδηγία «μένουμε σπίτι» φαίνεται, προς το παρόν, να είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειωθεί η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού. Εν τούτοις, η εν λόγω οδηγία και η συνεπακόλουθη μείωση της σωματικής δραστηριότητας έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την φύση του ανθρώπου, η εξέλιξη και υγεία του οποίου βασίστηκαν στην σωματική κίνηση και στη λειτουργία του μεγαλύτερου οργάνου που διαθέτει, δηλαδή του μυϊκού ιστού.

Πράγματι, ο Ιπποκράτης ανέδειξε την κίνηση (και την άσκηση) ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, ενώ η σύγχρονη επιστήμη έχει ανιχνεύσει δεκάδες κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τους δύο παράγοντες. Έτσι, ενώ η απομόνωση και o δραστικός περιορισμός των μετακινήσεων και επαφών μας μπορούν να μας προφυλάξουν από τον νέο κορονοϊό, ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση άλλων νοσημάτων, όπως των καρδιαγγειακών και του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ σωρεύουν αρνητικές επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα και στην ψυχολογική ευεξία.
Επιπλέον, η μυϊκή υπολειτουργία, ή μυϊκή απραξία, επηρεάζει δυσμενώς την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, και άρα την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί επαρκώς στην απευκταία περίπτωση νόσησης από τον ιό.

Ο γνωστότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να ανατραπεί η αρνητική κατάσταση που δημιουργεί η απομόνωση και η εγγενής μυϊκή απραξία, είναι η άσκηση.

Συνεπώς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα μέτρα προστασίας που οι ειδικοί συνιστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διεπιστημονική ομάδα που συνέταξε το παρόν παρέχει οδηγίες άσκησης, προκειμένου να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επίπεδα σωματικής (φυσικής) κατάστασης.

Στις σελίδες που ακολουθούν παρέχουμε ενημέρωση και οδηγίες για ασφαλή άσκηση και φυσική (σωματική) δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καλύπτοντας κυρίως τα παρακάτω θέματα: Άσκηση & ανοσοποιητικό,  Άσκηση σε συνθήκες πανδημίας για ενήλικες, αθλητές & παιδιά, Άσκηση σε ευπαθείς ομάδες.



Κατεβάστε το πλήρες κείμενο ΕΔΩ