ΙΕΦΑΙ

Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική

Ελληνικά

"Κατευθυντήριες Οδηγίες Διατροφής και Σωματικής Άσκησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους"- Μανιός Ιωάννης

Ο Δρ. Γιάννης Μανιός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με πολυετή ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία εστιάζοντας τόσο στην αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού, όσο και σε παρεμβάσεις διατροφής και σωματικής άσκησης για τη διαχείριση του σωματικού βάρους και τη βελτίωση δεικτών υγείας σε παιδιά και ενήλικες. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 163 πρωτότυπων ερευνητικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, στην επιμέλεια και συγγραφή δύο ακαδημαϊκών εγχειριδίων και έχει λάβει 7 βραβεία για το επιστημονικό του έργο από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον των παιδιών να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με το ενεργειακό ισοζύγιο. Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για πρόληψη και παρέμβαση επί του φαινομένου αυτού. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει να εξατομικεύονται και να εστιάζουν σε διαφορετικούς παράγοντες  ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, τα χαρακτηριστικά του παιδιού και της οικογένειας. Για το λόγο αυτό, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία” (MIS 370545) και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή” διαμορφώσαμε έναν αλγόριθμο που θα βοηθήσει τον ιατρό και τους επαγγελματίες υγείας στο να είναι αποτελεσματικότεροι κατά την προσέγγιση του παιδιού και της οικογένειας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ